- Komerční sdělení-spot_img

Květy zlepšují život lidí. Jak to dělají?

spot_img

Pokojové rostliny dělají náš život v uzavřených prostorách lepším.

Kromě toho, že esteticky doplňují prázdná místa v interiéru, mají také řadu dalších výhod pro naše zdraví, psychickou pohodu a výkonnost.

V čem spočívají benefity interiérových rostlin?
Čistí a zvlhčují vzduch
Rostliny dělají při procesu fotosyntézy opak toho, co lidé při dýchání. Absorbují oxid uhličitý a uvolňují kyslík. Díky tomuto procesu během dne pomáhají čistit vzduch v bytech.

Květy, které nejlépe prospívají interiéru
Přestože většina rostlin produkuje kyslík pouze během dne, existují i ​​takové, které zajistí svěží vzduch i v noci.

Sukulenty přirozeně rostou v oblastech s nedostatkem vody, průduchy tedy neotevírají ve dne, kdy by jim hrozilo vysychání, ale během noci, kdy teplota výrazně klesne. Pokud tedy chcete mít čistý vzduch i během spánku, umístěte si do ložnice tento typ rostlin.

Dalším doprovodným znakem fotosyntézy je uvolňování vlhkosti do ovzduší. Starší studie Norské zemědělské univerzity ukazuje, že rostliny se výrazně podílejí na zlepšování vzduchu i v nezdravých prostorách jako jsou kancelářské budovy či dokonce rentgenová oddělení v nemocnicích.

Snižují tak potíže jako suché a chraplavé hrdlo či svědící pokožka.

Prospívají fyzickému i psychickému zdraví
Podle výzkumu realizovaného Kansaskou univerzitou přítomnost květin v nemocničních pokojích podporuje proces léčby.

Ti z pacientů, kteří měli v pokoji interiérové ​​rostliny, žádali méně léků proti bolesti, měli nižší krevní tlak a pociťovali méně únavy a stresu. Kratší byl ostatně i jejich pobyt v nemocnici.

Rostliny zároveň prospívají psychické pohodě, podporují soustředění a kreativitu a harmonizují prostor.

Zejména moderní a prázdné interiéry bez výraznějších pobídek působí sterilně a chladně. Krátkodobě může takový byt či kancelář působit uklidňujícím dojmem, ale z dlouhodobého hlediska je toto prostředí nepodněté. Rostliny to však dokážou změnit.

spot_img

Redakce doporučuje

Články autora